Αρθρωτικές Διαταραχές – Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Αρθρωτικές  Διαταραχές – Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

"Ξεκινάει την 1ηδημοτικού και δεν μιλάει "καθαρά", "Μικρός είναι θα μάθει να τα λέει σωστά"  , "Δεν είναι κάτι χαϊδεύεται". "Το έκανε και η μητέρα της", "Σταμάτα να μπεμπεκίζεις, θα σε κοροϊδεύουν οι φίλοι σου". "Μίλα καθαρά επιτέλους."

            Πόσες φορές έχουμε πει ή ακούσει τις παραπάνω φράσεις; Πόσες φόρες τόσο αβίαστα λέγονται απόψεις και δίνονται συμβουλές που αφορούν μικρά παιδιά, την εξέλιξη τους και την ψυχολογία τους; Μήπως εμείς οι γονείς οφείλουμε να είμαστε περισσότερο ειλικρινείς απέναντι στα παιδιά μας;

            Γιατί άραγε ένας βήχας ή ένα φτάρνισμα θα μας έκαναν αμέσως να τηλεφωνήσουμε στον παιδίατρο ενώ μια δυσκολία στην ομιλία του παιδιού μας παραβλέπεται ή ακόμα αντιμετωπίζεται ενστικτωδώς χωρίς την καθοδήγηση ενός ειδικού;

            Πραγματικά κάποιες δυσκολίες στην ομιλία και ειδικότερα στην άρθρωση ενός παιδιού ίσως δεν είναι τόσο έντονες ή σε κάποιες περιπτώσεις βελτιώνονται καθώς μεγαλώνει το παιδί. Τι γίνεται όμως όταν οι δυσκολίες αυτές οφείλονται σε αρθρωτική διαταραχή;

            Τότε το παιδί θα αδυνατεί να προσφέρει έναν ή περισσότερους ήχους της ομιλίας. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει συγκεκριμένη δυσκολία στον έλεγχο ή και την κίνηση κάποιων αρθρωτών.(Αρθρωτές  είναι η γλώσσα, τα χείλη , τα μάγουλα κτλ , τα οποία χρησιμοποιούμε για ν αρθρώσουμε). Σε κάθε ήχο ομιλίας αντιστοιχεί 1 συγκεκριμένος τόπος και τρόπος άρθρωσης. Εάν ένα παιδί δυσκολεύεται να κάνει τις αντίστοιχες κινήσεις, αρθρώνει αλλοιωμένο τον αντίστοιχο ήχο (π.χ δεν μπορεί να ανυψώσει τη γλώσσα ,δεν καταφέρνει να αρθρώσει το ρ).

            Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα της ομιλίας ωριμάζει σταδιακά έως περίπου τα 6 έτη. Μια έντονη αρθρωτική διαταραχή μπορεί να φανεί από τα 4 περίπου έτη, ενώ πιο ήπιες γιγνώσκονται σε μεγαλύτερα παιδιά. Γενικότερα περιμένουμε ένα παιδί να αρθρώνει όλους τους ήχους της ομιλίας πριν ξεκινήσει την 1ηδημοτικού.

            Τι συμβαίνει εάν διαγνωστεί μια αρθρωτική διαταραχή; Πρωτίστως ,οι γονείς ηρεμούν διότι πλέον γνωρίζουν για ποιον λόγο το παιδί τους δυσκολευόταν έως τώρα. Στη συνέχεια ένας λογοθεραπευτής οργανώνει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης΄΄ των αδύναμων στρατιωτών της άρθρωσης (πχ βοηθά το παιδί να καταφέρει αρχικά να σηκώσει τη γλώσσα του να την τοποθετήσει στην σωστή θέση και με την αντίστοιχη σωστή  κίνηση να αρθρώσει το ρ).

            Έτσι   δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του μήπως μεγαλώσει και το διορθώσει "ή" θα ωριμάσει, θα ντραπεί και θα το φτιάξει γιατί πολύ απλά κάποια πράγματα τα παιδιά δεν μπορούν να τα κάνουν μόνα τους. Χρειάζονται βοήθεια καθοδήγηση και ενθάρρυνση τη στιγμή που πρέπει και  με τον τρόπο που αξίζει.

Παπαδοπούλου Αγγελική Παρασκευή

Λογοθεραπεύτρια

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Το Κέντρο μας αποτελεί έναν πλήρως οργανωμένο φορέα που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες έγκαιρης αξιολόγησης, συστηματικής θεραπείας και ταχείας αντιμετώπισης των διαταραχών λόγου - ομιλίας - φωνής (λογοθεραπεία), κίνησης, συμπεριφοράς και μάθησης σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε εφήβους και σε ενήλικες.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Είμαστε παντού για εσάς και το παιδί σας. Θα μας βρείτε στα παρακάτω παραρτήματα..

Καρδίτσα, Κουμουνδούρου 13, ΤΚ 43100

Τρίκαλα, Απόλλωνος 16, ΤΚ 42100

  Φάρσαλα, Αχιλλέως 9, ΤΚ 40300

Παλαμάς, Γρ. Λαμπράκη 34 (Έναντι Κέντρου Υγείας), ΤΚ 43200

Μουζάκι Καρδίτσας, Περιφεριακή οδός Μουζακίου, ΤΚ 43060

Λάρισα, Ηπείρου 76, ΤΚ 41222