Κρίση Πανικού! Φίλος ή Εχθρός;

Κρίση Πανικού! Φίλος ή Εχθρός;

Ο Γιάννης καταφέρνει και βγάζει εις πέρας πολλά σημαντικά πράγματα στην καθημερινότητα του. Δουλεύει, πληρώνει λογαριασμούς, δίνει το παρόν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, αφιερώνει χρόνο στους φίλους του, πηγαίνει για ψώνια, βλέπει ταινίες με τη φίλη του τα βράδια. Μόνο που σε όλα αυτά υπάρχει ένας μόνιμος φόβος. Είναι φορές που δεν μπορεί να ανασάνει, τα δάκρυα κυλάνε στο πρόσωπο του, η καρδιά του χτυπάει δυνατά, πονάει, πονάει έντονα, ζαλίζεται, τα πάντα θολώνουν γύρω του, ο χρόνος σταματά. Τα λεπτά περνάνε βασανιστικά. Όπου και αν βρίσκεται πάντα υπάρχει η σκέψη , "Και αν πάθω κάτι;" , "Αν ζαλιστώ ξανά;" Ακολουθούν ένα σωρό εξετάσεις. Παντού η ίδια απάντηση: "Δεν έχεις τίποτα, στο μυαλό σου είναι". Ο Γιάννης όμως δεν το καταλαβαίνει, δεν ξέρει τι να κάνει με το μυαλό του. Παλεύει κάθε μέρα, όπως του έχουν πει άλλωστε, αλλά εκείνος κουράζεται περισσότερο, εξαντλείται, βυθίζεται όλο και περισσότερο, νιώθει μόνος.

Η κρίση πανικού αποτελεί ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου το οποίο προκαλεί έντονες σωματικές αντιδράσεις, ενώ απουσιάζει η ύπαρξη κάποιου σοβαρού κινδύνου. Τουλάχιστον ένα στα δέκα άτομα κάποια στιγμή στη ζωή του θα βιώσει κρίση πανικού. Τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές είναι δυσάρεστα, προκαλούν μια αίσθηση απώλειας ελέγχου, καθώς κι έντονο φόβο και άγχος για το πότε θα συμβεί η επόμενη κρίση. Το γεγονός αυτό προκαλεί τις περισσότερες φορές ένα φαύλο κύκλο "φόβου της νέας κρίσης" , με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής. Μερικά από τα βασικότερα συμπτώματα της κρίσης πανικού αποτελούν τα εξής: εφίδρωση, ταχυπαλμία, τρέμουλο, δύσπνοια, ναυτία, πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος, ζαλάδα και τάσεις λιποθυμίας, δυσκολία κατάποσης, αίσθημα κινδύνου, φόβος για την απώλεια ελέγχου ή το θάνατο. Ο τρόπος που εκδηλώνεται η κρίση πανικού διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Συχνά λοιπόν αναρωτιέμαι αν η κρίση πανικού αποτελεί κάποιον "εχθρό" ο οποίος έρχεται για να μας δυσκολέψει και πρέπει να τον παλέψουμε με την ελπίδα οι νικητές να είμαστε εμείς. Ή αν πρόκειται για κάποιο "φιλαράκι μας" που έρχεται να μας αφυπνίσει, να μας ταρακουνήσει ώστε να συμφιλιωθούμε και να εξοικειωθούμε με τα συναισθήματα μας, τις αληθινές μας ανάγκες και κυρίως τον εαυτό μας. Που έρχεται για να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τι δεν πάει καλά, τι δεν μας βοηθάει στον τρόπο που έχουμε επιλέξει να ζούμε. Ό,τι καταφέρνει κάποιος να το δει φιλικά και με αγάπη μπορεί να το αφήσει, μόνο ό,τι αγαπάμε μας αφήνει ελεύθερους. Όταν κάθε βράδυ χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο, σίγουρα το πρωί θα σηκωθείς από το κρεβάτι σου με κάποιο καρούμπαλο. Κάποια αλοιφή ίσως βοηθήσει και το καρούμπαλο θα φύγει, εσύ όμως θα ξαναχτυπήσεις το βράδυ το κεφάλι σου και το καρούμπαλο θα εμφανιστεί ξανά. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι γιατί εμφανίζεται το καρούμπαλο αλλά γιατί χτυπάς το κεφάλι σου κάθε βράδυ στον τοίχο.

Τίγκα Ελευθερία

Ψυχολόγος

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Το Κέντρο μας αποτελεί έναν πλήρως οργανωμένο φορέα που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες έγκαιρης αξιολόγησης, συστηματικής θεραπείας και ταχείας αντιμετώπισης των διαταραχών λόγου - ομιλίας - φωνής (λογοθεραπεία), κίνησης, συμπεριφοράς και μάθησης σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε εφήβους και σε ενήλικες.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Είμαστε παντού για εσάς και το παιδί σας. Θα μας βρείτε στα παρακάτω παραρτήματα..

Καρδίτσα, Κουμουνδούρου 13, ΤΚ 43100

Τρίκαλα, Απόλλωνος 16, ΤΚ 42100

  Φάρσαλα, Αχιλλέως 9, ΤΚ 40300

Παλαμάς, Γρ. Λαμπράκη 34 (Έναντι Κέντρου Υγείας), ΤΚ 43200

Μουζάκι Καρδίτσας, Περιφεριακή οδός Μουζακίου, ΤΚ 43060

Λάρισα, Ηπείρου 76, ΤΚ 41222